SUROVINY

ROZMARÝNOVÉ BRAMBORY

  • 4 brambory
  • olivový olej Luccese
  • sůl
  • větvička čerstvého rozmarýnu

BYLINKOVÉ MÁSLO

  • 50 g másla Pilos
  • 10 g dijonské hořčice Duc De Coeur
  • špetka sekané petrželky
  • 1 citron (šťáva)
  • černý pepř z mlýnku Kania

SALÁT COLESLAW

  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • 1 velká mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • špetka cukru
  • 1 lžíce bílého vinného octa Acentino
  • 1 citron (šťáva)
  • 200 g majonézy Mikado

HAMBURGERY

  • 800 g mletého hovězího masa Čerstvá porce
  • 4 plátky taveného plátkového sýra Tenery
  • 4 bulky na hamburgery McEnnedy
  • 4 listy ledového salátu
  • 4 plátky rajčete
  • 8 plátků kyselé okurky Freshona
  • 1 malá cibule

POTŘEBUJEME

  • pekáč
  • těžítko
  • kuchyňské vykrajovátko
  • grilovací pánev
  • struhadlo

POSTUP

ROZMARÝNOVÉ BRAMBORY

Omyté neoloupané brambory nakrájíme na měsíčky. Přendáme do pekáče, pokapeme olivovým olejem, osolíme a přidáme lístky čerstvého rozmarýnu. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 20 minut.

BYLINKOVÉ MÁSLO

Máslo smícháme s dijonskou hořčicí, nasekanou petrželkou a citronovou šťávou, opepříme a osolíme.

SALÁT COLESLAW

Zelí a mrkev nastrouháme do mísy. Přidáme na nudličky nakrájený, oloupaný a vláken zbavený řapíkatý celer. Zeleninu osolíme, opepříme, ochutíme cukrem, pokapeme bílým vinným octem, citronovou šťávou a důkladně zamícháme s majonézou. (Trochu majonézy si odložíme na potření housek.) Salát necháme odstát a před podáváním ještě dochutíme.

HAMBURGER

Hovězí maso osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Vytvarujeme hamburgery. Správný tvar hamburgerů získáme nejlépe za pomocí většího kuchyňského vykrajovátka a těžítka (maso můžeme ve vykrajovátku přitlačit i lžící, nebo ho jednoduše zpracujeme rukama). Rozehřátou grilovací pánev pokapeme trochou olivového oleje a hamburgery ugrilujeme z obou stran. Maso by mělo být propečené, ale mělo by zůstat šťavnaté. Před dopečením dáme na každý hamburger trochu bylinkového másla. Když se rozpustí, poklademe na hamburgery plátky sýra.

Bulky rozkrojíme na poloviny a opečeme na stejné pánvi spolu s hamburgery dozlatova. Housky potřeme majonézou. Spodní polovinu obložíme listem ledového salátu a kolečkem rajčete. Poté nahoru poklademe ugrilované hamburgery s bylinkovým máslem a se sýrem, poté kolečka okurky a posypeme na nudličky nakrájenou cibulí. Nakonec přiklopíme vrchní polovinou opečené housky.

SERVÍROVÁNÍ

Na talíř naservírujeme hamburger a rozmarýnové brambory. Salát Coleslaw servírujeme do misky.